Ремонтът у дома

Ремонтът у дома или да направим едно просто и бързо освежаване. Това е едно важно решение за много домакинства у нас.

Ремонтът у дома или „направи си сам“

В нашата страна хората обикновено обичат да правят нещата сами и рядко прибягват към професионална помощ. Това има и добри черти и корени в нашата народопсихология – всеки мъж се старае да осигури достоен дом за семейството си. Като се справя сам с определена ремонтна или строителна дейност, мъжът освен, че спестява разходи за труд, се доказва пред половинката си и после се наслаждава на резултата от труда си. Това е прекрасно и сплотяващо, но понякога се налага да се използват услугите на специалист.

Специалистите в строителните дейности могат да се справят с неща, които са сложни, отнемат време. Ето защо, е нужно внимателно да се подбира между това, да го свършим сами, и да наемем майстор за ремонта.

3 съвета, кога да работим сами

  1. Ако предстои малък ремонт. Например, ако искаме да пребоядисаме някоя стая или вратите. Тогава може да прегледаме видео уроци в интернет, да прочетем за избора на бои и да попитаме продавачите на бои за съвет. Не пренебрегвайте и професионалната литература. Все пак е добре да сте имали опит с подобна дейност, или помолете приятел за помощ.
  1. Ако имаме търпение да правим грешки в ремонта. Какво обаче ще Ви очаква: ще се наложи да ходите често до магазина за материали, защото не сме измерили правилно количеството боя или грунд. Ще Ви трябват найлони, чували или кофи, за да ги напълните с едрия боклук от ремонта. Ако къртите банята или други плочки, ще трябва сами да изхвърлите строителния отпадък. А това е тежък труд. Все пак, ако обемът е малък, с малко помощ от съседите ще довлачите чувалите с боклук до контейнера за строителен отпадък долу пред входа. Във всички случаи трябва да сте подготвени, че съществува реална възможност проектът накрая да не е съвсем идеален, и да трябват корекции.
  1. Когато ремонтът у Вас е повече хоби, отколкото сериозна задача. Ако сте любители дърводелци, бояджии или декоратори, то обновяването на дома Ви е и удоволсвтие за Вас. Това няма да Ви се струва като работа, а като приятно занимание за разпускане и себереализация.

Екип майстори-строители за ремонтът у дома

Кога е най-удачно да наемем професионален майстор? Отговорът е прост. Ако една грешка може да има сериозни последици, като например повреда в електрическата система. Или ако СМР-то изисква разрешителни и други документи (каквато регламентирана дейност е извозването на строителен боклук). Или ако времето ни е недостатъчно и не искаме да се впускаме в дълги ремонти, които не знаем дали изобщо ще се получат. Отговорът е прост – ангажирайте професионалисти строители за ремонта на жилището си.

Дори и да не става въпрос за сериозно СМР, е добре да имаме едно наум, ако преценим сами да извършим ремонта.