Сватбените покани в историята

По-лесна процедура за създаване на сватбените покани

С изобретяването на литографията процедурата за обявяване на сватбени покани за празника на младоженците стана много по-лесна. Много образовани хора биха могли да си позволят такъв лукс и тогава възникна въпросът, как да предадат тези покани. Ето и повече за сватбените покани в историята на човечеството.

За най-надежден начин се считаше самото лично предаване, поднасянето в ръцете на човека. В онези дни доверието към пощите не е било високо. Tъй като се е смятало, че всички писма са се отвaряли там. За по-голяма сигурност всички затваряли писмата си в двойни пликове. Самото писмо беше запечатано отвътре, а адресите пък били написани от външната страна. Оттогава, от това време, много в работата на пощенските услуги се е променило. Разбира се, тази традиция все още е много популярна в Европа и много популярни дизайнери на сватбени покани все още прибягват до двойните пликове, разработвайки отделен дизайн за всеки. Тази функция придава на сватбените покани специален шикозност и стил.

Сватбените покани в историята на човечеството

На викторианската ера пък дължим още една красива традиция. Да прикачваме бордните карти към поканата. В онези години бракосъчетанието на младата двойка се е осъществявало в църкви, които са били обществени места, достъпни за всички желаещи. Към този момент обаче младоженците си имаха право да канят само избрани хора на сватбата. Следователно, за да се избегне проникването на неочаквани лица в църквата. На всеки гост се изпращала допълнителна картичка, нещо като пропуск, на който се посочвал номерът и мястото за сядане. На входа на църквата се поставял най-надеждният човек. Той имал за задача да проверява гостите за наличието на такива картички, за да не попаднат външни лица на тържеството.

В допълнение към тази бордна карта за посочено запазено място за церемонията в църквата, в плика била включена и сватбена покана за празнична вечеря, в която беше посочено мястото и масата, на която е трябвало да седи гостът. Затова във всеки двоен плик, освен сватбената поканата, е имало и два „билета за тържеството“.